skip to Main Content
Τίτλος
Για πάντα
Καλλιτέχνης
Λήδα Παπακωνσταντίνου
Έτος
2009

Η εικαστική εγκατάσταση με τίτλο Για Πάντα  αναπτύχθηκε στο βέβηλο τοπίου του εγκαταλελειμμένου Παλαιού Ελαιουργείου, καλύπτοντας περίπου 5.000 τ.μ, με video προβολές, ήχους και in situ κατασκευές σε επιμέρους κτίρια δημιουργώντας εικόνες που αναζητούσαν διαισθητικά τις μορφές και τα πρόσωπα του μύθου της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Δεν προσπαθώ να εικονογραφήσω τον μύθο, αλλά να αγγίζω επιλεκτικά τα στοιχεία που υπάρχουν στον πυρήνα του

Λήδα Παπακωνσταντίνου

Το κλάμα μιας νεαρής κοπέλας και το κλάμα μιας μεγάλης γυναίκας υπαινικτικά παρέπεμψαν στο στοιχείο του μύθου της Μητέρας και της Κόρης, στην αναζήτηση της μιας και την αρπαγή της άλλης. Αυτές οι μορφές, άλλοτε κλαίγοντας και άλλοτε σιωπώντας, στάθηκαν η μία απέναντι στην άλλη σε οθόνες προβολής πάνω στο εγκαταλελειμμένο πηγάδι και έγιναν εικαστικό παιχνίδι, ένα αντικείμενο το οποίο στη σύνδεση του με την ιστορία απέκτησε συνείδηση, μια μορφή που στην αλληλεπίδραση της με τη ζωή απέκτησε μια ατέρμονη διαδοχή.

Οι πέτρες, τα μπάζα, ο ακατάστατος χώρος του ερειπωμένου εργοστασίου, αίτημα της καλλιτεχνιδας να παραμείνει σε αυτή τη μορφή, ανέγγιχτος απ’ την ανθρώπινη παρουσία, δημιούργησαν ένα σκηνικό δυναμικών μορφών όπου η ποιητική χρήση ενός απλού φωτισμού προκάλεσε ατελείωτη κινητικότητα στον ασάλευτο χώρο. Με αυτό το μικρό για πάντα, η καλλιτέχνις έστρεψε την προσοχή της στο αείρευστο της ζωής και μας κάλεσε να περπατήσουμε στο σώμα του έργου, όχι για να το ερμηνεύσουμε αλλά για να μοιραστούμε σωματικά τις εμπειρίες της.

Η Λήδα Παπακωνσταντίνου, φύσει ανατρεπτικός χαρακτήρας,  βρέθηκε σε ταιριαστό περιβάλλον όπου ο σωματικός δυναμισμός της Ελληνίδας performer συνάντησε τους ελευσίνιους μύθους στο έσχατο σημείο των αντιθέσεων του κόσμου, εκεί όπου ο μέγας θάνατος, όπως έλεγε ο Σικελιανός, γίνεται αδελφός.

Συντελεστές

Νέα γυναίκα κλαίουσα: Μαρία Παπαστεφανάκη

Μεγάλη γυναίκα κλαίουσα: Λήδα Παπακωνσταντίνου

Κοριτσίστικες φωνές (ελληνόφωνες): Αλίκη Ευσταθίου, Μαρία Καλεβρόσογλου

Κοριτσίστικες φωνές (αλβανόφωνες): Μαριάνθη Κυρίτση, Μαριάννα και Κωνσταντίνα Νάκο

Παιδικές φωνές: Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο Σπετσών

Εικονολήπτες: Λουκάς Χιούζ, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Νώντας Σαρλής

Μοντάζ: Νώντας Σαρλής

Επεξεργασία ήχου: Αλέξης Γκίκας

Τεχνική υποστήριξη: Αντώνης Γκατζουγιάννης, Μάκης Φάρος, Γιάννης Μαλατάντης

Κατασκευές: art@garvilos.gr

Με την υποστήριξη: Στέφανος Καλαβίτσης Α.Ε.Ε.

Back To Top