skip to Main Content

Συνοικισμός 2019 > Ενδυνάμωση & Δικτύωση

Οι Προορισμοί είναι δράσεις του ONDA που στοχεύουν να συστήσουν σε Γάλλους καλλιτεχνικούς διευθυντές και επιμελητές φεστιβάλ, θεάτρων και πολυχώρων πολιτισμού τη σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα άλλων χωρών ανά τον κόσμο, ώστε να ενισχύσουν την παρουσία ξένων καλλιτεχνών στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα γαλλικών οργανισμών. Ο ONDA επιμελείται και διοργανώνει ετησίως μια σειρά από τέτοιους Προορισμούς σε άλλη κάθε φορά χώρα. Στην Ελλάδα έρχεται για πρώτη φορά και αποτελεί μια ιδιαίτερη ευκαιρία δικτύωσης της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής με την ευρωπαϊκή. Στον Προορισμό Ελευσίνα – Αθήνα συμμετέχουν 12 υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγράμματος συνοδευόμενοι από τους συντονιστές του προγράμματος Geoliane Arab και Régis Plaud. Μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019 οι διεθνείς programmers γνωρίζουν την εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή των παραστατικών τεχνών, αλλά και τις συνθήκες παραγωγής της. Ανακαλύπτουν νέες δυναμικές και πρωτοβουλίες, συναντούν τους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Συνοικισμός, περιηγούνται στην πόλη της Ελευσίνας ,αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Αθήνα) υπό την καθοδήγηση των ίδιων των καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα των Προορισμών περιλαμβάνει δράσεις δικτύωσης, τετ-α-τετ συναντήσεις ανάμεσα σε Έλληνες καλλιτέχνες και συμμετέχοντες, επισκέψεις σε καλλιτεχνικούς χώρους σε Αθήνα και Ελευσίνα και συζητήσεις. Μέσα από το πλούσιο αυτό πρόγραμμα επιδιώκεται μια κατανόηση τόσο του τρόπου λειτουργίας όσο και της αισθητικής πολυμορφίας της σύγχρονης εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής, που οδηγούν στην (επανα) δημιουργία δεσμών με τους Έλληνες επαγγελματίες, ιδιαίτερα εκείνους της ανεξάρτητης σκηνή.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019 της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο Γαλλικός οργανισμός για τη διάδοση των σύγχρονων παραστατικών τεχνών ONDA επιμελήθηκε τη δράση «Προορισμός Ελευσίνα-Αθήνα» για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Οι Προορισμοί είναι δράσεις του ONDA που στοχεύουν να συστήσουν σε Γάλλους καλλιτεχνικούς διευθυντές και επιμελητές φεστιβάλ, θεάτρων και πολυχώρων πολιτισμού τη σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα άλλων χωρών ανά τον κόσμο, ώστε να ενισχύσουν την παρουσία ξένων καλλιτεχνών στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα γαλλικών οργανισμών. Ο ONDA επιμελείται και διοργανώνει ετησίως μια σειρά από τέτοιους Προορισμούς σε άλλη κάθε φορά χώρα. Μετά από την Πορτογαλία, την Κορσική και τη Σαρδηνία, η μεσογειακή διαδρομή του ONDA για την περίοδο 2018-2019 κατέληξε στην Ελλάδα και την Ελευσίνα, μια πόλη-λιμάνι που φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα πιο επίκαιρα από ποτέ για το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Αποτέλεσε μια ιδιαίτερη ευκαιρία δικτύωσης της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής με την ευρωπαϊκή. Στον Προορισμό Ελευσίνα – Αθήνα συμμετείχαν 12 υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγράμματος συνοδευόμενοι από τους συντονιστές του προγράμματος Geoliane Arab και Régis Plaud. Μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019 οι διεθνείς programmers γνώρισαν την εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή των παραστατικών τεχνών, αλλά και τις συνθήκες παραγωγής της. Ανακάλυψαν νέες δυναμικές και πρωτοβουλίες, συνάντησαν τους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Συνοικισμός, περιηγήθηκαν στην πόλη της Ελευσίνας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Αθήνα) υπό την καθοδήγηση των ίδιων των καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα των Προορισμών περιλάμβανε δράσεις δικτύωσης, τετ-α-τετ συναντήσεις ανάμεσα σε Έλληνες καλλιτέχνες και συμμετέχοντες, επισκέψεις σε καλλιτεχνικούς χώρους σε Αθήνα και Ελευσίνα και συζητήσεις. Βασική επιδίωξη του πλούσιου αυτού προγράμματος ήταν η κατανόηση τόσο του τρόπου λειτουργίας όσο και της αισθητικής πολυμορφίας της σύγχρονης εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής, που οδήγησαν στην (επανα)δημιουργία δεσμών με τους Έλληνες επαγγελματίες, ιδιαίτερα εκείνους της ανεξάρτητης σκηνής.

Back To Top