Η Ελευσίνα, ο τόπος όπου το 2000, όπως κατέγραφε ο Φίλιππος Κουτσαφτής στην “Αγέλαστο Πέτρα”, “όποιος περνάει από εδώ, αποστρέφει το βλέμμα”, δεκαπέντε χρόνια αργότερα, έμελλε να συγκεντρώσει τα βλέμματα των ανθρώπων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτή είναι η σημαντική παρακαταθήκη της Ελευσίνας τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
“Αφού μπόρεσε η Ελευσίνα, μπορούμε κι εμείς”, είναι το βασικό επιχείρημα που τροφοδοτεί την αυτοπεποίθηση των πόλεων και ανοίγει νέους δρόμους για το συλλογικό φαντασιακό. Η πρόοδος και η αλλαγή απαιτεί παραδείγματα. Και η Ελευσίνα φαίνεται ότι λειτουργεί σήμερα ως ένα τέτοιο παράδειγμα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Υποχρέωση δική μας, όλων των εμπλεκομένων στο πολιτιστικό πεδίο, είναι να αφουγκραστούμε αυτές τις αλλαγές, να αφουγκραστούμε τις ζυμώσεις που συμβαίνουν στην περιφέρεια και στο περιθώριο της θεσμικής κουλτούρας και να συνδεθούμε με όλες αυτές τις κοινότητες που ελπίζουν. Και επειδή ελπίζουν, απεργάζονται φιλόδοξα σχέδια και ζυμώνουν μία περιφέρεια που δεν είναι περιθώριο και μεταπράτης, αλλά το κέντρο του κόσμου.
3
κεντρικές ομιλίες
4
ομάδες εργασίας
1
δράση δικτύωσης
1
συμπόσιο με καλλιτέχνες
10
καλλιτεχνικά έργα
Η φετινή Συνάντηση Πολιτισμός 2030 με τίτλο «Από Περιθώριο Κέντρο» θέλει να κάνει οράτη αυτή την όψη του “περιθωρίου”. Η Συνάντηση είναι αφιερωμένη σε συζητήσεις, εργαστήρια και ομάδες εργασίας που εξετάζουν τον κεντρικό ρόλο της περιφέρειας μέσα από το πρίσμα των πόλεων, των καλλιτεχνών και των θεσμών.