skip to Main Content

15-17 Φεβ 2019

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση των ικανοτήτων των ελληνικών φεστιβάλ η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σχεδίασε μαζί με τον οργανισμό The Festival Academy το πρώτο Atelier for Greek Festival Managers, την ελληνική δηλαδή έκδοση του Atelier for Young Festival Managers, για τους επαγγελματίες των  ελληνικών φεστιβάλ, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

Η ιδέα του Atelier for Greek Festival Managers αναδύθηκε ακριβώς από τις ανάγκες των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου, όπως αυτές εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της Συνάντησης «Πολιτισμός 2030» που έλαβε χώρα από 8 έως 11 Νοεμβρίου 2018 στην Ελευσίνα.  Η έννοια του Φεστιβάλ αποτέλεσε από τα σημαντικότερα θέματα ανάλυσης και προβληματισμού της Συνάντησης. Ένα Φεστιβάλ εμπεριέχει, διαμορφώνει και αντανακλά την ταυτότητα της πόλης και των κατοίκων της. Αντίστοιχα η πόλη ταυτίζεται, αναγνωρίζεται και προβάλλεται μέσα από τα φεστιβάλ. Από την αμφίδρομη αυτή σχέση ανακύπτουν πολλά ερωτήματα για την επιμέλεια και τη διοργάνωση των Φεστιβάλ.

Ποια είναι η σχέση Φεστιβάλ και καλλιτεχνών; Πώς υποστηρίζουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της πόλης αλλά και της χώρας; Πώς γίνονται καθρέφτης των σύγχρονων κοινωνιών και πόλεων; Πώς αντλούν από το συλλογικό φαντασιακό της κοινότητας και το ανατροφοδοτούν δυναμικά; Πώς διασυνδέουν τους καλλιτέχνες μεταξύ τους σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και αντικατοπτρίζουν τις δυναμικές της σύγχρονης καλλιτεχνικής δικτύωσης; Πώς οι πολιτικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό; Ποιος είναι ο ρόλος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή; Με ποιους τρόπους μπορεί να εμπλακεί η  τοπική κοινωνία; Πώς μπορεί να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο πλαίσιο για φεστιβάλ, καλλιτέχνες και κοινό; 

Το Ατελιέ αποτέλεσε προϊόν της στρατηγικής συνεργασίας της Ελευσίνας 2021 με τον οργανισμό The Festival Academy, τον μοναδικό εξειδικευμένο φορέα που προσφέρει σε διεθνές επίπεδο προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης στη διοργάνωση και την επιμέλεια φεστιβάλ. Το Festival Academy αποτελεί μια πρωτοβουλία του European Festivals Association (EFA), οργανισμού που δραστηριοποιείται από το 1952 στη δικτύωση διακεκριμένων φεστιβάλ μουσικής, χορού, θεάτρου και διεπιστημονικών τεχνών και συνδέει περίπου 100 φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε 40 χώρες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η ελληνική έκδοση του Atelier for Greek Festival Managers προσέφερε σε έμπειρους, ανερχόμενους και μελλοντικούς διοργανωτές φεστιβάλ και καλλιτέχνες ένα εντατικό και πλήρες πρόγραμμα κατάρτισης. Έφερε σε επαφή 25 συμμετέχοντες από την Ελλάδα με έμπειρους διοργανωτές και διευθυντές φεστιβάλ, καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου, σε ρόλο επιμορφωτή και μέντορα, με σκοπό την ενεργό συμμετοχή σε έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο που δομήθηκε πάνω στα επιτυχή και μη παραδείγματα από την εμπειρία των συμμετεχόντων.

 

Για τον λόγο αυτό, οι δύο οργανισμοί-διοργανωτές, επέλεξαν τους παρακάτω μέντορες:

Mark Ball, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου του Λονδίνου LIFT και Διευθυντής Δημιουργικού του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ ΜΙF (Manchester International Festival), αμφότερα αποτελούν κορυφαία καλλιτεχνικά Φεστιβάλ της Ευρώπης, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη.

Vigdis Jakobsdottir, Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Reykjavik Arts Festival, ενός διετούς διεπιστημονικού φεστιβάλ που από το 1970 εστιάζει στις νέες παραγωγές, τόσο  σε μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς, όσο και σε ασυνήθιστους χώρους της πόλης. Η Vigdis έχει πολυετή εμπειρία σε οργανισμούς και φεστιβάλ που συνδέουν το θέατρο με τους νέους. 

Mike Van Graan, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς της Νοτίου Αφρικής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της διαμόρφωσης πολιτιστικής πολιτικής στην Αφρική της μετά-απαρτχάιντ εποχή μέσα από οργανισμούς όπως Community Arts Project, Congress of South African Writers, National Arts Coalition, African Arts Institute, Arterial Network και African Cultural Policy Network, με αναγνωρισμένη συμβολή στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, για την οικοδόμηση μιας μετά-απαρτχάιντ κοινωνίας και για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ ειρήνης και πολιτισμού.

Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, από την αρχή της υποψηφιότητας της πόλης, το 2014, επιμελήτρια και πολιτιστική διαχειρίστρια με δεκαπενταετή εμπειρία στους τομείς της πολιτιστικής δικτύωσης, των διεθνών πολιτιστικών συνεργασιών και της επιμέλειας και οργάνωσης διεθνών προγραμμάτων και γεγονότων, εργασιακή εμπειρία στους στους παραπάνω τομείς, στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού – Πολιτιστική Ολυμπιάδα, και στη Μη Κερδοσκοπική εταιρεία «busart», της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

Γιολάντα Μαρκοπούλου, σκηνοθέτις και παραγωγός κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, διευθύντρια της POLYPLANITY Productions, ιδρύτρια του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ και συντονίστρια του Station Αthens, του θεατρικού εργαστηρίου προσφύγων και μεταναστών, με έμφαση στις site specific και people specific παραστάσεις. 

Φρόσω Τρούσα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ χορού ARC for DANCE FESTIVAL, της πρώτης πλατφόρμας σύγχρονου χορού με έργα νέων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, μέλος πολλών ευρωπαϊκών δικτύων χορού και συνεργάτιδα του ΥΠΠΟΑ στην υποστήριξη νέων δημιουργών.

Στόχος του τριήμερου κατάρτισης ήταν μέσα από τον διάλογο, τις ομαδικές συζητήσεις, τις ομάδες εργασίας και τα εντατικά εργαστήρια να προσφέρει καινοτόμα μοντέλα και νέες μεθόδους προσέγγισης των φεστιβάλ και να δικτυώσει τους συμμετέχοντες μεταξύ τους. Οι θεματικές του τριημέρου άντλησαν έμπνευση από το γεγονός πως στον πυρήνα κάθε φεστιβάλ βρίσκονται αφενός η τέχνη και ο καλλιτέχνης και αφετέρου η πόλη και οι πολίτες.

Back To Top