skip to Main Content

Επιμελητικά Έργα > Μεγάλα Συμμετοχικά Έργα

11.11.2019

Με ένα έργο συμμετοχικό, εμπνευσμένο από το εμβληματικό κτίριο «Κρόνος» και κεντρικούς συντελεστές τους κατοίκους της πόλης, η Ελευσίνα γιορτάζει την 3η επέτειο από την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Για μια εβδομάδα, ο Olivier Grossetête και οι συνεργάτες του δουλεύουν με σχολεία, συλλόγους και ομάδες κατοίκων της πόλης μέσα από εργαστήρια-σεμινάρια όπου προ-κατασκευάζουν τα τεμάχια του Κρόνου.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ξαναχτίζουμε τον Κρόνο, με τη συμμετοχή όλων των ομάδων της προετοιμασίας ,αλλά και όσων επιθυμούν να γίνουν κομμάτι αυτής της γιορτής. Οι κατασκευαστές-κάτοικοι μοιράζονται τους ρόλους. Άλλος συνθέτει τα τεμάχια μεταξύ τους με ταινία, άλλος τα μεταφέρει, άλλος τα οικοδομεί μέχρι να εγκαταστήσουμε τον Κρόνο στο κέντρο της πόλης.

Η κατασκευή του νεογοτθικού πύργου του βιομηχανικού συγκροτήματος “Κρόνος” γίνεται με απλά υλικά, χαρτόνι δηλαδή και ταινία, ώστε να μπορούν να δουλέψουν με αυτά άνθρωποι όλων των ηλικιών με ευκολία και άνεση. Ο χάρτινος Κρόνος φτάνει τα 1.000 χαρτόκουτα, 500 από τα οποία αποκλειστικά κατασκευασμένα από τους ίδιους τους κατοίκους, και 12 μέτρα ύψος. 

Το έργο της απεγκατάστασης αναλαμβάνουν τα παιδιά της πόλης αλλά και όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει σε ένα αξέχαστο ομαδικό παιχνίδι, δίνοντας παλμό στην επετειακή ημέρα.

Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου έφερε το θέμα της διάσωσης του πραγματικού Κρόνου ξανά στο προσκήνιο. Η πόλη, με τον τρόπο αυτό, δήλωσε παρούσα στην διεκδίκηση του Κρόνου, θεωρώντας πως το εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό συγκρότημα μπορεί να αποτελέσει έναν νέο πυρήνα ανάπτυξης της Ελευσίνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής με νέες χρήσεις για τους ίδιους τους κατοίκους και να αναδειχθεί -όπως του αξίζει- σε μνημείο πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.


Ο Γάλλος καλλιτέχνης, Olivier Grossetete που ειδικεύεται σε συμμετοχικά έργα αποκλειστικά στον δημόσιο χώρο και εμπνέεται κάθε φορά από την ίδια την πόλη, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση της Ελευσίνας 2021.

Το “Συμμετοχικό Εφήμερο Μνημείο” ήταν ένα έργο χαρακτηριστικό της γενικότερης κατεύθυνσης και φιλοσοφίας της Ελευσίνας 2021. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εστιάζει σε έργα που δημιουργούν νέες μοναδικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες, και φέρνουν τους Ελευσίνιους πολίτες σε πρώτο πλάνο ως κεντρικούς συντελεστές των δράσεων. Την ίδια στιγμή επιχειρεί να εμπνεύσει νέες στάσεις για τα ζητήματα ανάπλασης του αστικού τοπίου και καλεί, με τον τρόπο αυτό, τους κατοίκους να αναπτύξουν μια νέα σχέση με τον δημόσιο χώρο της πόλης τους μεταμορφώνοντας, έτσι, την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα της Ελευσίνας. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση η Ελευσίνα 2021 δημιουργεί μία συνέχεια ανάμεσα στις τρεις επετείους μέσα από έργα που λαμβάνουν δράση αποκλειστικά στον δημόσιο χώρο της Ελευσίνας, βαδίζοντας έτσι προς την τελετή έναρξης του 2021, της χρονιάς δηλαδή που η πόλη φιλοξενεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Βίντεο κατασκευής
Βίντεο απεγκατάστασης
Άλλα Μεγάλα Συμμετοχικά Έργα
Back To Top