skip to Main Content
MotorWay 6
η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου που αντιπαραθέτει δύο σύμβολα: το κτίριο της βιομηχανίας πυρομαχικών ΠΥΡΚΑΛ και τα σώματα των αθλητών του «Eλευσίς» Αλβανικής, Πομάκικης και Πακιστανικής καταγωγής.
29-30 Ιουνίου 2019
Κέντρο Πολεμικών Τεχνών Ελευσίς, Χατζηδάκη 7, Ελευσίνα και 3ο Δημοτικό Σχολείο, Δαρδανελλίων 85, Ελευσίνα
Εύη Καλογηροπούλου

Το Motorway 6 πραγματεύεται ζητήματα γύρω από το σώμα και την υπέρβαση του.

Η εικαστικός Εύη Καλογηροπούλου γνώρισε την Ελευσίνα κατά τη διάρκεια του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Initiator το φθινόπωρο του 2018 όπου ήρθε σε επαφή με τους αθλητές του κέντρου πολεμικών τεχνών “Ελευσίς”, πολλοί από τους οποίους είναι Αλβανικής και Πομακικής καταγωγής και στη συνέχεια με την Πακιστανική κοινότητα.

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου έργου που αποτελείται από ένα εικαστικό βίντεο, μια ηχητική περφόρμανς και ένα γεύμα με παραδοσιακή κουζίνα και μουσική σε συνεργασία με την Πακιστανική κοινότητα.

Η Καλογηροπούλου αντιπαραθέτει δύο σύμβολα: το κτίριο της βιομηχανίας πυρομαχικών ΠΥΡΚΑΛ, ένα εγκαταλελειμμένο σώμα από μπετόν και τα σώματα των αθλητών του «Eλευσίς». Στο έργο της συναντάμε τις δύο όψεις του σώματος: την ωμότητα, από τη μία μεριά, που αντικατοπτρίζεται μέσα από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και από τις βίαιες προεκτάσεις που έχει η βιομηχανική εργασία στο σώμα και την ομορφιά, από την άλλη, που συμβολίζει το ανθρώπινο σώμα, το οποίο μέσα από το παιχνίδι και τον αθλητισμό αποκτά θετική διάσταση.

Μέσα από αυτές τις αντιθέσεις η Καλογηροπούλου στοχεύει στην ανάδειξη και τη χειραφέτηση κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων που δίνουν τη δική τους «μάχη» ενώ παράλληλα το έργο αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στην εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή, συνώνυμα της Ελευσίνας και τα δύο.

video credit: digaPictures, Eleusis 2021

 

Οι Ελευσίνιοι Αφηγούνται

Photo credit Synikismos 2019: © Pantelis Ladas, LDS Productions, Eleusis 2021

Back To Top