skip to Main Content
Ιστορία, Ιστορία Ιστορία
το θέατρο ντοκουμέντο της Ντέμπορα Πίρσον (Deborah Pearson) η οποία ξεδιπλώνει μια εκπληκτική προσωπική ιστορία με σημείο αναφοράς την εξέγερση του 1956 στην Ουγγαρία.
23 & 26 Ιουνίου 2019
3ο Δημοτικό Σχολείο Διεύθυνση: Δαρδανελλίων 85, Ελευσίνα
Θέατρο Ντοκουμέντο
Deborah Pearson
Λονδίνο

Στις 23 Οκτωβρίου του 1956, ξέσπασε επανάσταση στην Ουγγαρία, η οποία διήρκησε δώδεκα μέρες. Ούγγροι μάχονταν με σοβιετικά στρατεύματα στους δρόμους, στα σπίτια τους ή τον κινηματογράφο Corvin, το Αρχηγείο των Επαναστατών. Στις 4 Νοεμβρίου του 1956 ο Σοβιετικός Στρατός εισέβαλε με τεθωρακισμένα άρματα στην Βουδαπέστη, κατέπνιξε την επανάσταση, και διοίκησε τη χώρα με τη βία έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Το πρώτο κτήριο που κατεδάφισαν ήταν ο κινηματογράφος. Η εξέγερση οδήγησε σε μια από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές κρίσεις του εικοστού αιώνα, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού εγκατέλειψε τη χώρα. Μέσα σε αυτούς ήταν και ο παππούς της Ντέμπορα Πίρσον. Με τον ζωντανό σχολιασμό της προβολής μιας κωμωδίας του 1956 με θέμα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, προγραμματισμένη να πρωτοπαρουσιαστεί στο Corvin Cinema την εβδομάδα της εξέγερσης και ακυρωθείσα λόγω αυτής, η Ντέμπορα Πίρσον ξεκλειδώνει μια εκπληκτικά προσωπική ιστορία. Ένα ντοκουμέντο-περφόρμανς διατρέχει τη διάρκεια του έργου και χρονομετράται παράλληλα με την ταινία, περιλαμβάνοντας συνεντεύξεις με τον εξόριστο σεναριογράφο και με ανθρώπους που εμπλέκονται στην ταινία με σκοπό να αποδώσει με παιγνιώδη τρόπο πως η μετανάστευση, η καταστολή και οι προσωπικές ιστορίες συνυφαίνονται με την ιστορία. Η Ιστορία, Ιστορία, Ιστορία είναι ένας αξιοσημείωτος λεπτοφυής στοχασμός πάνω στις συνάψεις και το χάος, στο πώς η ιστορία είναι την ίδια στιγμή κατασκευή αλλά και εκτός ελέγχου, πανταχού παρούσα και μη αναστρέψιμη. Η Ιστορία, Ιστορία, Ιστορία είναι ένα έργο για τους λάτρεις του κινηματογράφου και για καθένα και καθεμία που έχει κοιτάξει τις εικόνες των προγόνων του λιγάκι περισσότερο. Το έργο δημιουργήθηκε με τη συμβολή του ηθοποιού Ντάνιελ Κίτσον ως προς τη δραματουργία και των καλλιτεχνικών συμβούλων Τάνια Ελ Χούρι και Λόρα Ντάνεκιν. Το έργο ήταν ανάθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού House on Fire και συμπαραγωγή των θεατρικών οργανισμών teatergarasjen (Νορβηγία) και του Théâtre Garonne (Γαλλία). Το House of Fire είναι ένα δίκτυο δέκα ευρωπαϊκών θεατρικών οργανισμών και φεστιβάλ, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει ενεργό ενδιαφέρον στη διεκδίκηση μιας θέσης στον δημόσιο διάλογο για κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά ζητήματα υποστηρίζοντας ότι οι καλλιτέχνες έχουν ζωτικό ρόλο στην κοινωνία και ότι η καλλιτεχνική δημιουργία προσφέρει μια έγκυρη πηγή γνώσης και εμπειρίαs. Η Ιστορία, Ιστορία, Ιστορία δημιουργήθηκε εν μέρει στο Στούντιο του Εθνικού Θεάτρου (Ηνωμένο Βασίλειο). Η παράσταση παρουσιάστηκε σε 15 χώρες, 4 ηπείρους και έχει μεταφραστεί σε 5 γλώσσες. Η εφημερίδα Publico στην Πορτογαλία την περιλάμβανε ως μία από τις δέκα καλύτερες περφόρμανς του 2017.

 

Συντελεστές

Δημιουργία & Περφόρμανς: Ντέμπορα Πίρσον 

Δραματουργία: Ντάνιελ Κίτσον 

Καλλιτεχνικοί Σύμβουλοι: Τάνια Ελ Χούρι, Λόρα Ντάνεκιν 

Το project δημιουργήθηκε με την συμβολή του: National Theatre Studio (Ηνωμένο Βασίλειο) 

Το έργο είναι ανάθεση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος House on Fire, συμπαραγωγή των Theatre Garone (Γαλλία) και bit teatergarasjen (Νορβηγία) 

Εκτέλεση Παραγωγής: Νίκος Μαυράκης

Οι Ελευσίνιοι Αφηγούνται

Photo credit Synikismos 2019: © Pantelis Ladas, LDS Productions, Eleusis 2021

Back To Top